Stovky lidí si připomněly vypálení Ležáků nacisty

Právo | 25.6.2018 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | Autor: (zr, ČTK) | Téma: Senátoři - Horská Miluše

Stovky lidí se včera zúčastnily pietního aktu, který připomněl 76. výročí vyhlazení osady Ležáky nacisty, a uctily památku 52 vyvražděných obyvatel obce. Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 jako odvetu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení Lidic.
Premiér Andrej Babiš (ANO) v projevu vyzdvihl důležitost NATO a EU pro uchování míru v Evropě. Připomněl, že Ležáky jsou místem tragédie, která se nesmí opakovat. „Atmosféra tohoto místa je velmi působivá. Přesto zde dosud leží tíha smutku tragédie, která se tu v červnu roku 1942 odehrála. Byla to zrůdnost, která nesmí být nikdy zapomenuta, “ řekl Babiš.
„Važme si toho, že spory a možné konfl ikty v Evropě dnes řešíme a budeme řešit jednáním, konsenzem a dialogem v rámci EU, která je především projektem míru a spolupráce. Posilujme NATO a buďme v něm spolehliví a aktivní, ať se žádná válka do Evropy ani k nám už nikdy nevrátí, “ dodal premiér.
Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL) varovala před omezením demokracie a svobod.
„Nedopusťme, aby se období nesvobody opakovalo. Nesvoboda a ti, kdo chtějí pokořit demokracii a pošlapat lidská práva, jsou součástí naší společnosti. Každá doba vyžaduje, aby lidé nebyli lhostejní vůči tomu, co se kolem nich děje. Ať lhostejnost a strnulost není naším novým nebezpečím, “ řekla.
Pietního aktu se zúčastnili kromě lidí z okolních obcí také hosté z Česka i ze zahraničí. Do Ležáků dorazila i Jarmila Doležalová (78), rozená Šťulíková, jedna ze dvou sester, které jako jediné vyvraždění vesnice přežily. Její sestra Marie letos v únoru zemřela ve věku 76 let. Tradiční součástí pietního aktu v údolí, kde se osada nacházela, bylo kladení desítek věnců u pomníku nazvaného Kniha obětí. Následovalo čtení jmen zavražděných obyvatel osady. Po proslovech a zapálení ohně seskočili do prostoru výsadkáři.
Nacisté Ležáky vyhladili kvůli zjištění, že parašutisté vycvičení v Británii z Ležáků udržovali vysílačkou spojení s odbojem. Nacisté 24. června v Pardubicích popravili 34 dospělých obyvatel obce, dalších sedm lidí z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Přežily jen sestry Marie a Jarmila Šťulíkovy, kterým bylo v době, kdy byly poslány do Německa na převýchovu, jeden a dva a půl roku.