Přijeďte k nám, zvou Češi papeže

Katolický týdeník | 21.11.2017 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: TOMÁŠ KUTIL | Téma: Senátoři - Horská Miluše

Zástupci církve v čele s kardinálem Dominikem Dukou, politici a studenti se vydali minulý týden do Říma, aby tlumočili papeži Františkovi přání pořádat v Česku Světový den mládeže. „Praha je nejkrásnější město Evropy, “ spontánně reagoval papež.

Ve studentech zanechala silný dojem bezprostřednost papeže Františka. Během středeční generální audience k nim zašel a mluvil s nimi. Vznikla dokonce selfie fotografie, která obletěla sociální sítě. „Usmíval se, žehnal, dotýkal se nás a dával nám pociťovat, že stojí za námi a není od nás daleko. To pro mě hodně znamenalo. Zeptala jsem se ho španělsky, zda si s ním mohu udělat fotku, a on odpověděl ‚Sí‘, “ popisuje Markéta Kubátová, studentka ze stočlenné skupiny poutníků z Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži.
Studenti Stojanova gymnázia z Velehradu přijeli s cimbálovou muzikou. „Papež jel přímo kolem nás. Všiml si nás a říkal: ‚Velehrad, Velehrad.‘ Zanechalo ve mně silný zážitek, že ho zná. My, kteří tam studujeme, si často ani neuvědomujeme, jak promodlené a důležité místo to je, “ popisuje Magdalena Krchňavá ze Stojanova gymnázia, které se líbilo, jak je papež osobní a milý. Pokud by se Světový den mládeže skutečně konal v ČR, přítomní studenti mají chuť zapojit se do jeho organizace.

Rozhodne se příští rok

Podle slov kardinála Dominika Duky, který žádost do Vatikánu podal jako biskup zvoucí diecéze a nyní se cesty rovněž zúčastnil, bude papežovo rozhodnutí známé nejdříve v druhé polovině příštího roku. Nejbližší setkání Svatého otce s mládeží se koná v lednu 2019 v Panamě, v roce 2022 by pak mělo Světový den mládeže hostit některé evropské město. Právě o jeho pořádání se Česko uchází.
„Setkání by u nás mohlo trochu prolomit ledy. Vždy je spojené s velkým přívalem radosti, “ říká Miluše Horská, 1. místopředsedkyně Senátu.
Pokračování na str. 2

Dokončení ze str. 1
„Snažíme se nabízet argumenty, proč by setkání bylo výhodné i pro český stát, “ připojuje senátorka. V delegaci byla i primátorka Prahy Adriana Krnáčová, olomoucký primátor Antonín Staněk a náměstek ministra zahraničí Václav Kolaja. Ti jednali se státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem a s prefektem Dikasteria pro laiky, rodinu a život kardinálem Kevinem J. Farrellem. Na organizaci návštěvy, která proběhla u příležitosti 17. listopadu, se velkou měrou podílel velvyslanec ČR u Svatého stolce Pavel Vošalík.
Kardinál Duka se nyní s papežem Františkem setkal dvakrát – při generální audienci a druhý den s ním koncelebroval mši v kapli sv. Marty. „Předal jsem osobní pozdrav z Prahy s fotoknihou z pohřbu kardinála Vlka, “ prozrazuje na svém blogu.
Vatikánští představitelé vyzvali, aby kandidatura byla doprovázena modlitbou a obětí věřících z Česka. Světový den mládeže totiž nelze chápat jako nějakou kulturní akci, ale jako událost víry.