Pomoc dlužníkům

ČT 24 | 18.5.2018 | 07:30 | Pořad: Zprávy | Téma: Senátoři - Horská Miluše

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Odstraňování dluhových pastí budou řešit odborníci spolu s politiky v Senátu. Exekuci má téměř desetina obyvatel Česka nad 15 let a těchto případů loni přibylo hned ve 12 krajích. Nejhorší ohledně předlužení je situace na severozápadě republiky. Senátní seminář proto bude řešit také pomoc dlužníkům nebo novelu insolvenčního zákona.

Miluše HORSKÁ, 1. místopředsedkyně Senátu /KDU-ČSL/
--------------------
Na západ od nás má člověk, který se dostane do dluhové pasti ať už svojí vinou nebo naletí na nějaký podvodný spotřebitelský úvěr, tak takový člověk se má šanci vrátit do běžného života. U nás to tak bohužel není a často se potápí celé rodiny, takže ta pozornost, kterou tomu zde věnujeme, tak je to jedním z přispění do novely blížícího se zákona.

Jak by měla vypadat konečná podoba novely insolvenčního zákona, řeší právníci spolu s odborníky i věřiteli a dlužníky.
Sešli se na senátní konferenci pořádané Charitou České republiky, ministerstvem spravedlnosti a místopředsedkyní senátu Miluší Horskou. Konferenci s názvem Odstraníme dluhové pasti
sleduje ve Valdštejnském paláci taky redaktorka Mariana Kopecká,

Mariano, k novele už promluvil ministr Robert Pelikán, co řekl?
-Pelikán tu hlavně popisoval životy těch, kteří se na začátku třeba s 10tisícovým dluhem dostanou do dluhového kolečka, z kterého se už nedostanou třeba celý život. Proto je podle něj potřeba novela insolvenčního zákona. Podle něj by lidé nově nemuseli splatit 30 % svých dluhů do 5 let, nově by se o to "jen" měli snažit, a to po dobu 7 let,
jak navrhuje on, nebo po dobu 5 let, jak navrhuje ANO. Ale ulevit by se lidem mělo každopádně a razantně by měl
stoupnout počet těch, kteří dosáhnou na oddlužení. A po šéfu resortu spravedlnosti tu vystoupil další politik,
Marek Výborný, který představil svůj podvýbor ve sněmovně, který se mu věnuje. Podle něj se tento insolvenční zákon
nestihne projednat do prázdnin.