Kvůli sv. Anežce a setkání mládeže putují do Vatikánu

Katolický týdeník | 14.11.2017 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: (sch) | Téma: Senátoři - Horská Miluše

Do Říma vyráží v úterý 14. listopadu početná česká delegace. Zástupci církve, politického života i mládeže se chystají uctít svatou Anežku Českou, zúčastnit se generální audience u papeže Františka a zkusit projednat možnost konání Světového dne mládeže v Praze.

Členy této nevšední delegace jsou zástupci Sekce pro mládež České biskupské konference v čele s jejím šéfem P. Janem Balíkem, místopředsedkyně Senátu ČR Miluše Horská či náměstek ministra zahraničí Václav Kolaja. Spolu s nimi na jih cestují rovněž starostové Prahy a Olomouce Adriana Krnáčová a Antonín Staněk.
Výpravu doplní devadesát devět studentů Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži s pedagogy a devět chlapců a děvčat ze Stojanova gymnázia na Velehradě. „Jádro programu připadá na 15. listopadu. Tento den bude naplněný rozmanitým programem: dopoledne se zúčastníme generální audience na Svatopetrském náměstí. Odpoledne čeká část naší delegace setkání s prefektem Úřadu pro laiky, rodinu a život kardinálem Kevinem Farellem, k němuž se připojí i český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík, “ popsala KT Anna Brabcová ze Sekce pro mládež České biskupské konference.
Pokračování na str. 3

Dokončení ze str. 1
Účast obou starostů a zástupců českého státu má být pro Svatý stolec vyjádřením toho, že Češi jsou připraveni hostit Světový den mládeže. Žádost o pořádání SDM v Praze roku 2021 nebo 2022 podala ve Vatikánu ČBK letos koncem května  a zástupci vatikánského Dikasteria pro laiky, rodinu a život se v létě už s tímto vědomím zúčastnili Celostátního setkání mládeže v Olomouci.

Květiny pro Josefa Berana

„Program bude pokračovat položením kytice u hrobu kardinála Berana a uctěním sv. Anežky. Završí ho pak večerní recepce v Nepomucenu, konaná u příležitosti státního svátku 17. listopadu, “ doplnila Anna Brabcová.
Žáci obou gymnázií budou reprezentovat české studenty – protagonisty událostí 17. 11. z let 1939 i 1989. Připravili si také kulturní program. Z Velehradu cestuje do Věčného města cimbálovka, z Kroměříže pěvecký sbor a schola.
„Na generální audienci vystoupíme s písní z Taizé Nada te turbe (Nic ať tě nezmate) upravenou pro sbor, na večerní raut pak máme připravených několik skladeb včetně čtyřhlasé úpravy Dvořákovy Biblické písně číslo 4 – Hospodin jest můj pastýř, “ prozradil sbormistr kroměřížského školního sboru Ave Michael Korbička.
Pro účinkování před papežem mají studenti přichystané lidové kroje, večer vystoupí zase v tričkách s logem školy, které byly vyrobené speciálně pro tuto příležitost. Výprava se z Říma vrací 17. listopadu.