Kroměřížská mládež u papeže

Kroměřížský deník | 20.11.2017 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Téma: Senátoři - Horská Miluše

Spoustu neobyčejných zážitků si přivezli z generální audience u papeže Františka ve Vatikánu členové cimbálové muziky Stojanova gymnázia Velehrad pod vedením Petra Halody a v doprovodu tamního zástupce ředitele Filipa Macka. Svatý otec se ve středu sešel s českou delegací, kterou vedla místopředsedkyně Senátu České republiky Miluše Horská. Delegaci tvořili také primátorka Prahy Adriana Krnáčová, náměstek ministra zahraničí Václav Kolaja, kardinál Dominik Duka a 99 krojovaných z Arcibiskupského gymnázia Kroměříž.

Více na straně 2
Dokončení ze strany 1

„Ve středu ráno jsme se vydali v krojích ke Svatopetrskému náměstí, kde si nás převzali pracovníci našeho velvyslanectví. Odvedli nás do první řady, kde jsme trpělivě čekali na začátek audience u papeže Františka, “ rozvyprávěl se Filip Macek.
Již při průjezdu papamobilem kolem velehradské cimbálovky vyslovil Svatý otec nahlas Velehrad. „Velehrad zdraví Svatého otce bylo totiž napsáno malérečkou z Tupes na památečním transparentu z 90. let, který jsme měli připevněný na plotě zábradlí, kde jsme stáli, “ dodal Filip Macek podrobnosti ke generální audienci. Tu překládali do několika světových jazyků. Jen češtinu nebylo možné zaslechnout, takže si velehradští muzikanti kladli otázku, zda na ně hlava katolické církve nezapomněla.

„Velké překvapení na nás ale čekalo až v samotném závěru audience, kdy se papež František přišel s námi pozdravit. Každému osobně podal ruku. Tento pocit nejde ani popsat, co vše se odehrává v srdci člověka při osobním setkání tváří v tvář se Svatým otcem, “ prozradil svůj zážitek zástupce ředitele Stojanova gymnázia.
Po audienci zamířili poutníci z Velehradu na prohlídku tamní baziliky sv. Petra, večer pak ve vstupní hale papežské koleje Nepomucenum v Římě zahrála velehradská cimbálovka hostům přicházejícím na slavnostní recepci. Ta se konala pro velvyslance, pracovníky římské a vatikánské kurie, ale také pro pracovní skupinu připravující Světové setkání mládeže. „Nezapomenu na velvyslankyni USA, která nechtěla pokračovat v cestě na recepci a dlouhé minuty stála a poslouchala hudbu a písničky naší cimbálové muziky. Ta se po zahájení recepce odebrala do připraveného sálu, kde pokračovala v tom, co umí nejlépe, “ liboval si Filip Macek. Netajil se tím, že cimbálovka, která se těšila velké přízni posluchačů, opouštěla Nepomucenum až půl hodiny před půlnocí.

„Teprve nyní nám plně dochází, co vše jsme za dva dny v Římě a Vatikánu zažili a koho tam potkali. Doufáme, že tato úspěšná mise bude zakončena přespříštím celosvětovým setkáním mládeže právě v Praze, “ řekli Deníku členové cimbálové muziky Stojanova gymnázia s tím, že věří v to, že se Praha stane v roce 2022 pořadatelem Světového setkání křesťanské mládeže. O tom se ve Vatikánu rozhodne v příštím roce.