KDU chce šéfa Senátu

Mladá fronta DNES | 22.5.2018 | Rubrika: Z domova | Strana: 2 | Autor: Ondřej Leinert | Téma: Senátoři - Horská Miluše

Bělobrádek, nebo Čunek?
Lidovci se můžou na podzim stát nejsilnější stranou v Senátu. Už vybírají náhradu za Štěcha.

O víkendu slavili úspěch v podobě postupu svojí kandidátky Michaely Blahové do druhého kola senátních voleb na Zlínsku, kde může lidovecká kandidátka vystřídat Františka Čubu. S mnohem většími ambicemi však KDU-ČSL hledí k podzimním volbám. Zatímco ve Sněmovně míří do opozice, v Senátu má šanci stát se nejsilnější stranou.
„S tím už dávno počítám a taky vybírám budoucího předsedu Senátu, “ usmívá se šéf lidoveckých senátorů Petr Šilar. Z jeho reakce je zřejmé, že to bere zatím s nadsázkou. Přece jen, senátní volby jsou až v říjnu. Ale ta šance je pro lidovce velká.
V současnosti má sice nejvíc senátorů ČSSD, celkem 24, ale hned polovině z nich letos končí mandát. A jde o senátory, kteří byli zvoleni v době, kdy byla ČSSD nejsilnější stranou v zemi. Teď je na tom strana podle průzkumů mnohem hůř.
„Že nebude vzhledem k politické situaci jednoduché udržet naši pozici v Senátu, je zřejmé, ale za půl roku se ještě může hodně změnit, “ vidí to stále otevřené senátor ČSSD Jiří Dienstbier.
To lidovcům z šestnácti senátorů končí jen dva. A na mnoha místech, kde dosud senátory neměli, nasadili výrazná jména. Třeba v Náchodě, kde končí právě jeden z dvanáctky sociálnědemokratických senátorů, Lubomír Franc, za KDU-ČSL kandiduje předseda Pavel Bělobrádek. V Chrudimi se na úspěchy někdejšího lidoveckého premiéra Petra Pitharta pokusí navázat bývalý ministr kultury Daniel Herman. V okresech, kde má strana menší výběr kandidátů, se pak bude tradičně spoléhat na spojení s nestraníky.

„Budeme si vědět rady“

V ohrožení je tak i pozice předsedy Senátu Milana Štěcha z ČSSD. Muž, který je v poslední době vidět coby jeden z nejhlasitějších kritiků vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO, šéfuje Senátu od roku 2014.
„Pokud sestavíme nejsilnější senátorský klub, tak si o pozici předsedy Senátu samozřejmě řekneme, “ má jasno Šilar. A sociální demokraté vědí, že by v takovém případě měli vyhovět. „Je to věcí nějakých dohod, ale v zásadě platí, že nejsilnější klub obsazuje pozici předsedy
Senátu, “ přitakává Dienstbier.
Lidovci tak už mohou předběžně uvažovat, koho by nominovali.
V současnosti za jejich klub zastává post místopředsedkyně
Senátu, nestranička Miluše Horská. Ta by však mezi kandidáty zřejmě nefigurovala. Mezi lidoveckými senátory se totiž mluví o tom, že by post šéfa Senátu měl zaujmout člen strany. Zaznívají tak jména jako Pavel Bělobrádek nebo Jiří Čunek.
„Když už se Pavel rozhodl kandidovat do Senátu, určitě se to nabízí. A mohlo by mu to kvůli zdraví vyhovovat víc než Sněmovna, je to méně hádek a nervů, přesto může být víc vidět, “ uvažuje jeden z vlivných lidovců.
Byť třeba šéf lidoveckých senátorů Šilar by prý Bělobrádkovi takový post nedoporučoval. „Měl by to dělat někdo, kdo tady už delší dobu byl. Předseda strany není člověk, který by měl automaticky obsazovat nejvyšší posty, “ tvrdí Šilar. A nepřímo tak ukazuje na další známá lidovecká jména v čele s Čunkem.
Ten se zatím drží stranou. „Úvahy tímto směrem teď vůbec nevedu, je tam příliš mnoho kdyby, “ uvádí Čunek. „Nejdřív se musíme stát nejsilnějším klubem, pak musím obhájit pozici senátora a pak jsou tam další kdyby, “ říká Čunek. „Ale pokud vyhrajeme volby, určitě si s tím budeme vědět rady, “ dodává.

***

Pokud sestavíme nejsilnější senátorský klub, o pozici předsedy Senátu si samozřejmě řekneme.