Čtrnáctiletý postižený Jakub portrétuje senátory

Právo | 19.5.2018 | Rubrika: Region Čechy | Strana: 13 | Autor: Zdeněk Seiner | Téma: Senátoři - Horská Miluše

Hendikepovaný 14letý kluk Jakub Karásek má mezi výtvarníky výjimečné postavení. Má monopol na portrétování českých senátorů.
Namalovat se už od něj nechal nejen předseda Senátu parlamentu ČR Milan Štěch, ale i řada dalších, například Jaroslav Kubera, Jiří Šesták, Radko Martínek nebo Petr Šilar. Vytvořit portrét si od něj nechala jako první místopředsedkyně
Senátu Miluše Horská. Ta je vlastně pojítkem mezi odvážně malujícím Kubou a politiky. Je totiž zároveň zakladatelkou a ředitelkou pardubické speciální Základní a praktické školy Svítání v Černé za Bory, do které Jakub chodí.
„Neustále se snažíme přesvědčovat veřejnost, že i děti a mladí lidé s hendikepem mohou mít výrazný talent. Jakub Karásek je toho skoro čítankovým příkladem. Když přišel do školy Svítání, uměl jen několik slov. Ta bohužel nikdy nedávala dohromady smysl. Pokud se chtěl s paní učitelkou dorozumět, musel najít vhodný obrázek, aby vůbec tušila, co vlastně potřebuje, “ zavzpomínala
Horská. Právě ona to byla, kdo „ukecal“ další senátory, aby si sedli Jakubovi jako modely a nechali se portrétovat. Své práce v těchto dnech Jakub vystavuje ve foyer Senátu. Jeho členové si je prohlížejí s úsměvem i respektem.
„Jakubovo dílo se mi líbí moc. A ještě víc se mi líbí Jakub jako kluk i jako talentovaný umělec. Přiznám se, že jsem si nemyslel, že bych byl někdy předlohou díla nějakého malíře, “ svěřil se Právu
senátor Petr Šilar.
„Jakub začal pravidelně docházet na logopedii. Najednou to šlo a rozmluvil se tak, že dneska není skoro k zastavení, “ pochlubila se
senátorka Horská.

Foto popis| Na snímku z foyer
Senátu zleva: Jakub Karásek,  senátor Šilar na plátně, Petr Šilar živý.
Foto autor| Foto Archiv Svítání

Regionální mutace| Právo - region Čechy